Mladinski odsek

Mladinski odsek PD Gornji Grad je pomemben za vzgojo planinstva mladih generacij. Najpomembnejši cilj je ponuditi otrokom in mladim dejavnosti za aktivno preživljanje prostega časa s sovrstniki v naravi in jim približati gore. Dejavnosti se odvijajo skozi vse leto. Nekatere so že uveljavljene, saj se ponovijo vsako leto.
Te akcije so:
– plezanje na umetni steni,
– zimovanje v planinskem Domu na Menini,
– »Tamal« tabor in »Taveč« tabor,
– kostanjev piknik,
– razne odprave v tuja gorstva,
– turno smučanje,
– pica na Menini,
– silvestrovanje v Domu na Menini.
Omenjene akcije so objavljene tudi v letošnjem koledarju akcij.
Ena naših najprepoznavnejših akcij je zimovanje v času zimskih počitnic v planinskem Domu na Menini. Otroci imajo možnost, da preživijo lep, pester in aktiven teden v zimski naravi. Učijo se smučanja, raznih planinskih veščin, spoznavajo zimske razmere v gorskem okolju in se družijo.
Poleg zimovanja pa mladinski odsek že več kot dvajset let poleti organizira »Tamal« in »Taveč« tabor. Tamal tabor je namenjen osnovnošolcem ter srednješolcem. Vsako leto je na drugi lokaciji po Sloveniji, ponavadi zadnji teden v juliju. Tako preživimo aktiven teden na kakšnem tabornem prostoru na lepi lokaciji ob reki ali jezeru. Bili smo že ob Nadiži, Soči in Kolpi, Bohinjskem jezeru in na Jezerskem. Vsakih nekaj let teden preživimo tudi v osrčju naših Alp v kakšnem od planinskih domov, kot so Dom na Zelenici, Dom v Tamarju, Aljažev dom v Vratih … Taveč tabor je namenjen študentom oz. mladim, starejšim od 18 let, saj se ponavadi odpravimo v tujino. Bili smo že v Makedoniji, Črni gori, na Poljskem, dvakrat pa na Slovaškem, v Romuniji in Bolgariji. Osvojili smo večino najvišjih vrhov teh držav.