Bivak na kalu

bivak na kaluBivak na Kalu (1309 m) leži pod Lepenatko (1425 m) in južno steno Velikega Rogatca (1558 m).

Bivak je lepo oskrbovan. V njem je mogoče koristiti tudi prijetne počitniške dni. Notranjost je opremljena s štedilnikom, mizo in petimi ležišči. Večjo težavo predstavlja le voda, saj ni pitna. Vse informacije kakor tudi ključe bivaka lahko dobite pri gospodarju bivaka (Ivan Fale, GSM 031 540 871).

Do bivaka lahko pridete iz smeri Gornjega Grada po cesti ob potoku Kanolščica, iz Nove Štifte skozi Mačkin kot in s Črnivca. Poti so markirane. Od bivaka se lahko povzpnemo na Lepenatko, ki je položen prostran vrh s povsem nezahtevnim dostopom. Na vrhu sta žig in vpisna knjiga. Od tu je lep razgled na Menino planino, Veliko planino, Dleskovško planoto in vrhove Kamniško-Savinjskih Alp. V zimskem času je priljubljena točka turnih smučarjev.

Desno od bivaka vodi zelo zahtevna pot na Veliki Rogatec, od koder je še lepši razgled na Ojstrico in Planjavo, pod njim pa lahko vidimo Podvolovljek in Gornji Grad.

Obisk priporočamo tudi alpinistom, ki se radi preizkušajo v naravni steni, saj se nedaleč stran nahajajo čudovite še ne preplezane smeri Velikega Rogatca.

Prav tako je omenjeno področje idealna točka za vse ljudi, ki ljubijo mir, naravo in preprosto bivanje v planinah.